vrijdag 28 november 2014

Parcival: een verhaal van de graal/ Ed Franck

PARCIVAL

Ed Franck is de auteur van het boek ‘Parcival’. Hij is er op een fantastische manier in geslaagd om het werk ‘Parcevae’ van Chestien de Troyes – eerste persoon die het verhaal van Parcival ongeveer op het einde van de twaalfde eeuw heeft neergeschreven – te bewerken tot een jeugdboek van 75 pagina’s. Het boek vertelt het verhaal over een jongen die zijn ideaal nastreeft. Parcival groeit als kind samen met zijn mama Herzeloïde (ridderweduwe) op in het woud, dit met de bedoeling om Parcival in alle eenzaamheid op te voeden en om hem zo het lot van een dolende ridder te besparen. Toch raakt de jongen – tegen haar wens – gefascineerd door het ridderideaal na een ontmoeting met de Witte Ridder. Nadat hij een kort bezoek aan het hof van Koning Arthur met zijn ‘Ronde’ van tafelridders heeft gebracht, vangt hij een levenslange zoektocht vol grote avonturen aan. Ongeveer in het midden van het verhaal maakt hij kennis met zijn uiteindelijke reisdoel, de legendarische Graal (hier gesymboliseerd door de Visserskoning).

Ed Franck slaagt er in om op een realistische manier de werkelijkheid weer te geven. Met zijn gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving, de gedragingen, strevingen en gevoelens van de personages, heb je het gevoel dat je zelf een van de personages had kunnen zijn. Als je het boek leest wordt je meegesleurd van de ene emotie in de andere. Het is bijvoorbeeld zo dat je de teleurstelling bij Parcival zelf heel goed voelt wanneer hij beseft dat hij net naast de Graal heeft gegrepen. Daarnaast werkt Ed Franck de personages psychologisch ook heel goed uit. Mensen gaan vandaag de dag in hun leven ook op zoek naar de diepere betekenis (zin) van het leven. Dit is ook wat er met de Graal wordt bedoeld. In het leven zijn er drie fasen. Afhankelijk van je persoonlijkheid geraak je al dan niet tot in die laatste fase. Het is helaas wel iets waar je heel je leven zelf aan moet werken en waar je zelf naar op zoek moet gaan.

Naast de uitwerking van de personages, is het verhaal ook goed opgebouwd. Eerst en vooral leer je kennismaken met Parcival als kind. Vervolgens raakt hij bezeten door het ridderideaal, daarna gaat hij naar Koning Arthur om die te dienen, dan begint hij aan zijn avonturen. Ondertussen ontmoet hij Blanchefleur, leert hij het concept de Graal kennen en wijdt hij de rest van het verhaal aan het zoeken van de graal. Door het feit dat het verhaal zo logisch is opgebouwd en je elke gebeurtenis bewust meemaakt, leest het boek ook heel gemakkelijk. Heel af en toe worden er verwijzingen gemaakt naar gebeurtenissen of emoties uit het verleden. Deze zijn allemaal gebaseerd op gebeurtenissen die je daadwerkelijk ook een aantal pagina’s eerder gelezen hebt. Dus alles hangt onderling ook heel goed samen. Heel weinig auteurs slagen hierin, maar Ed Franck is het dus gelukt.

Met ander woorden is dit boek voor alle mensen die het nog niet gelezen hebben een echte aanrader.

Bibliografie


Campbell, J. (sd). Symbols: Out of Time and Place. Selections from Thou Art That, Transforming Religious Metaphor. Mythic Imagination Institute, (http://www.mythicjourneys.org/newsletter_mar06_walter.html)
Franck, E. (1996). Parcival: een verhaal van de graal. Averbode: Altiora Averbode NV.
J.J.A.Mooij. (1979). De motivering van literaire waardeoordelen. Tekst en lezer. Opstellen over algemene problemen van de literatuurstudie, 253-278.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten